Kop-hals-rompboerderij in Friesland.

In Friesland zien wij voornamelijk twee soorten boerderijen. De stelpboerderij en de kop-hals-rompboerderij. De Friese stelpboerderij is de meest voorkomende boerderij in Friesland, dit type boerderij hebben wij verder toegelicht op deze pagina. De kop-hals-boerderij wordt vaak gezien als een luxere type boerderij. Dit komt voornamelijk doordat deze uit meerdere gedeeltes bestaat en hierdoor de bouw duurder was dan de stelpboerderij. De hoogtijdagen voor de bouw van Friese kop-hals-rompboerderijen was tussen 1800 en 1900. De vorm van de kop-hals-rompboerderij wordt vaak vergeleken met een liggende koe.

NR-DSC00899

Opkamer in kop-hals-rompboerderij.

Door de groeiende reputatie van Friese zuivelproducten, werden Friese boerderijen voornamelijk ingericht voor de zuivelproductie. De geproduceerde zuivel werd in eerste instantie dan ook opgeslagen bij de boerderij. Echter ondervonden Friese boeren een terugkerend probleem van melk en zuivel, namelijk de korte houdbaarheid. Uit dit probleem werd als oplossing de voorloper van de koelkast bedacht, de melkkelder. Bij veel kop-hals-rompboerderijen bevindt de melkkelder zich in het onderste gedeelte van de kop. Boven op de kelder bevindt zich de opkamer, deze ruimte werd veelal gebruikt als woongedeelte. De kelder kenmerkt zich vaak door de luikvensters, deze werden gebruikt voor het ventileren van de ruimte. Doordat de opkamer hoger ligt dan het land geeft dit vaak een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Variaties op de kop-hals-rompboerderij.

Door de eeuwen heen zijn er ook variaties gemaakt op dit type boerderij. Zo zijn er variaties waarbij er geen hals aanwezig is, simpelweg bestempeld als kop-rompboerderijen. In de Friese regio het Bildt is een unieke versie ontstaan op basis van de kop-hals-rompboerderij, hierbij is het bedrijfsgedeelte van de boerderij haaks geplaatst op het woongedeelte. Deze boerderijen hebben de naam Bildtse-boerderij gekregen, op zijn Fries ook wel benoemd als “hoekpleatsen”. Uiteraard zijn er meer soorten boerderijen te vinden in Friesland. De stelpboerderij en de kop-hals-rompboerderij zijn alleen de meest voorkomende soorten.

Ook wonen in een kop-hals-rompboerderij?

Bent u na het lezen over de kop-hals-rompboerderij geïnteresseerd geraakt om dit type boerderij te bewonen? Neem dan eens een kijkje tussen ons huidige aanbod. Wellicht bent u binnenkort eigenaar van zo’n prachtige kop-hals-rompboerderij. Staat uw droomboerderij er nog niet tussen? Houd dan onze website in de gaten voor het nieuwe aanbod of schrijf u in als zoeker.