Ds. Veenweg 161, 8456 HN - De Knipe

Verkocht
1935
208 m²
513 m³
5
Label G

Omschrijving

Landelijk gelegen stelpboerderij “Zonnehoeve” in De Knipe op een ruim perceel met een grote schuurruimte, vrijstaande garage en een bijgebouw. De Knipe is centraal gelegen in Friesland met een goede verbinding naar Heerenveen. Totaal grootte perceel circa 17.031m2.

Omschrijving

Speciaal voor liefhebbers van landelijk wonen. Deze landelijk gelegen stelpboerderij met de naam “Zonnehoeve” in De Knipe. In mei 1935 is de eerste steen gelegd voor de bouw van deze boerderij. De stelboerderij is gelegen aan de open vaarroute Schoterlandse Compagnonsvaart. Het geheel staat op een ruim perceel van circa 17.031m2, welke gelegenheid geeft voor het houden van dieren. Naast de stelpboerderij op het perceel een grote schuurruimte, vrijstaande garage en een bijgebouw. De Knipe is centraal gelegen in Friesland met een goede verbinding (10 minuten) naar Heerenveen.

Woonboerderij

Het woon- en schuurgedeelte van de begane grond en verdieping liggen onder één kap, op een rechthoekig grondplan. Het geheel is traditioneel gebouwd met poeren op zand. Het bintwerk is in goede staat. De zijgevels springen uit achter woongedeelte. De goothoogte van de zijgevels is bij woongedeelte dan ook hoger dan bij het overige deel van de zijgevels. De nok staat dwars op de rooilijn. In het linker dakschild is een kleine dakkapel.

De gevels zijn opgetrokken uit lichtgeel metselwerk op een plint van rode baksteen. Beide gelegd in kettingverband. Het metselwerk voorzien van schaduwvoeg die de horizontaliteit benadrukt. De voorgevelindeling is symmetrisch met drie grote vensteropeningen op de begane grond (meest rechtse is een erker) en drie grote vensteropeningen op de verdieping, met elkaar verbonden door een band van donkergroene houten schroten. De voormalige hoofdentree bevindt zich naast een erker in de rechter zijgevel.

Het schilddak is bedekt met oranje holle pannen onderstoken met riet. Het woongedeelte heeft een witte houten bakgoot met overstek tegen de verhoogde dakrand aan de voorgevel. Op de schuine delen witte daklijsten. Een bakstenen schoorsteen in nok aan voorzijde. De ramen zijn deels voorzien van kunststofkozijnen en dubbelglas. De goten van het schuurgedeelte zijn van trespa en met zinken bekleding.

In het woongedeelte op de begane grond de woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, wasruimte/ toilet, de hal en een ruime kelder. Totale vloeroppervlakte circa 145m2. De vloeren zijn van hout. Op de verdieping 4 slaapkamers en een ruime overloop. De tussenvloer van de verdieping is ook van hout. Totale oppervlakte circa 63m2. De inhoud van het totale woongedeelte is circa 513m3.  

Begane grond (Oppervlakte circa 145m2, inhoud van circa 377m3)

Hal:De lange hal geeft toegang tot de verschillende vertrekken in het woongedeelte. De wasruimte/ toilet, de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, de kelder, de meterkast en de trap naar verdieping.
Woonkamer:De woonkamer is met een oppervlakte van circa 40m2 ruim te noemen. De hoogte is circa 2,75m. De vele raampartijen maken het geheel licht en geeft een directe verbinding met het buitenleven. In hoogte van de vloer verspringt in verband met de onderliggende kelderruimte. De vloer en wanden zijn bekleed met hout. Verwarming middels radiatoren.
Keuken:De keuken geeft een oppervlakte van circa 22m2. Gezien de afmeting is naast de keuken ook voldoende gelegenheid voor een eettafel. In de ruimte een gashaard en de ruimte is ook voorzien van een radiator. De kozijnen zijn voorzien van dubbelglas.
Slaapkamer:Een slaapkamer op de begane grond. De oppervlakte is circa 17m2. De kamer is licht door een groot raam aan de tuinzijde. In de ruimte is een wastafel aanwezig. 
Badkamer:De badkamer (circa 16m2) is voorzien van inloopdouche, ligbad, wastafel en toilet.
Toilet/wasruimte:Toilet/ Vanuit de hal is het toilet/ wasruimte toegankelijk.
Kelder:Een ruime kelder van circa 14m2. Droog en een hoogte van circa 1,85m. In deze ruimte is de watermeter geplaatst.          

Bovenverdieping (Oppervlakte circa 63m2, inhoud van circa 136m3)

Trap:Een vaste trap geeft toegang tot de bovenverdieping.
Verdieping:    Op de bovenverdieping 4 slaapkamers en een ruime overloop. Verdiepingsvloer is van hout. In alle kamers grote ramen hetgeen voor veel lichtinval zorgt. Plafonds deels van board en houten schroten. Een kajuit op de overloop en de kamers maken de ruimte licht. De kamers hebben een oppervlakte van circa 19m2 ,13m2, 7m2 en 6m2. De hoogte van de kamers is rond de 2,40m. Op de overloop is een watervoorziening. Alle kamers zijn voorzien van enkelglas en centrale verwarming.

Schuurruimte woonboerderij

Verbonden aan het woongedeelte is de schuurruimte. Deze heeft een oppervlakte van circa 360m2 (18x20meter). In deze ruimte de “oude schuur”, de voormalige melkruimte, een hobbyruimte/ bar (deels geïsoleerd en verwarmt met vloerverwarming) en daaraan verbonden een kantoor en toiletvoorziening. De nokhoogte is circa 11,5 meter. De goothoogte van het schuurgedeelte zit op 2,56m. De vloeren zijn van beton. In het oude schuurgedeelte nog een mestput in de “golle” welke niet meer in gebruik is. Een trap geeft toegang tot de zolder welke thans voor opslag dient. In de muren veel raampartijen (kunststof) en toegangsdeuren.

Cultuurhistorische waarde

De stelpboerderij is van waarde als een standaard boerderijtype uit de periode 1890-1940 dat vanwege de lagere bouwkosten vooral in de minder welvarende delen van Friesland gebouwd werd. Hoewel het grondgebied van de voormalige gemeente Schoterland in deze periode minder welvarend was, is dit pand een voorbeeld van een rijke en grote uitvoering van dit type. Compositie van bouwvolume is van waarde als voorbeeld van een grote, verbijzonderde stelp en representatief voor de vormentaal van de jaren dertig. Van waarde is de symmetrische indeling en horizontale geleding voorgevel door gevelbetimmering en schaduwvoeg. Zowel architectonisch als stedenbouwkundig gaaf.

Ligging

Ligging aan de Ds Veenweg, welke onderdeel is van het bebouwingslint aan de Schoterlandse Compagnonsvaart, in een tamelijk dichtbebouwd deel. De stelboerderij staat voor op een smalle, diepe kavel, maar redelijk ver van de weg. De kavel wordt begrensd door heg- en boombeplanting.

Erf

De erfverharding is volledig van beton. Op het perceel zijn een drietal sleufsilo’s van circa 8 meter breed en 27 meter lang. Deze zijn niet meer in gebruik en hebben eerder een agrarisch nut gediend. Het afvoeren van het hemelwater gaat via de verschillende putten op het erf welke “overlopen” naar de omliggende sloten. Aan de zijde van de stelboerderij een groot terras met veranda om beschut te genieten van de zon.  

Schuur

Gelegen naast de woonboerderij is de ruime schuur. Deze wordt thans gebruikt als werkplaats, schuurruimte/ stalling. De totale oppervlakte is circa 450m2 (15×30 meter). De constructie is middels stalen spanten en houten gordingen. De vloer is van beton. Het dak is eerder gerenoveerd en belegd met golfplaten en deels zonnepanelen. De muren zijn opgebouwd uit dubbelwandige betonblokken met spouw. De punt aan de voorzijde is bekleed met kunststof planken. Het geheel staat op zandgrond.  

De nokhoogte is circa 6m en de goothoogte zit op circa 3,50m. Het is mogelijk de schuur als één ruimte te gebruiken of op een andere wijze in te richten. De schuur is via de automatische roldeur (b.j. 2014 – 3,95m breed x 4 meter hoog) toegankelijk. Ook zijn er toegangsdeuren om via de achterzijde op het achtergelegen grasperceel te komen. In de stal is elektriciteit (inclusief stoppenkast/ krachtstroom) aanwezig. De omvormer voor de zonnepanelen is ook in deze ruimte geplaatst. De stroomvoorziening en meter is in het woongedeelte van de boerderij geplaatst. Aan de rechter buitenzijde van de schuur is een overkapping van circa 26m x 4,5m (3,5 hoog) om zaken te stallen.

Bijgebouw/ Stal

Aan de achterzijde van de boerderij is een voormalige stal. Via een tussenruimte vanuit de schuur te bereiken. Ook heeft de ruimte eigen toegangsdeuren om via de zijkant of achterzijde toegang te krijgen. Het geheel is opgebouwd uit halfsteensmuren. De constructie is verder houten (liggers) en het dak is met latten en riet onderschoten. De vloer is van beton.

De vloeroppervlakte van de begane grond is circa 14mx5m (70m2). In de ruimte is een verdieping. Deze is toegankelijk via een losse trap. De hoogte van de begane grond is circa 2,80 m (goothoogte). De nokhoogte is circa 6,70m. Het dak is belegd met golfplaten. In de ruimte is elektriciteit aanwezig.

Garage

Nabij het woongedeelte van de boerderij is de garage. Deze geeft ruimte aan een auto of opslag van andere zaken. De oppervlakte is circa 40m2 (8mx5m). De vloer is van beton. Het geheel staat op zandgrond. De bekleding van de wanden is met stelcon platen. Aan de voorzijde een kanteldeur met een afmeting van circa 2,30m x 2x40m. De goothoogte zit op circa 2,50 meter. De nokhoogte is circa 3,50m. Het dak is belegd met stalen platen en enkele transparante platen voor lichtinval.

Kadastrale aanduiding

 Kadastrale gemeenteSectieNummerOppervlakte (ha)Omschrijving
1KnijpeF105901.39.45Wonen (agrarisch), Terrein (grasland)
2KnijpeFdeelsca. 00.30.86Terrein (grasland)
 Totale oppervlakte  ca. 01.70.31 

Aanvaarding

De aanvaarding is in overleg

Prijstype

Kosten koper

Roerende zaken

De roerende zaken die achterblijven zijn inclusief en onderdeel van de verkoop. 

Extra informatie

Energielabel: 
Centrale verwarming:Ja, (2010) twee aanwezig voor woongedeelte en hobby/bar in de schuurruimte.
Erfdienstbaarheden:Over perceel Knijpe F 1059 om te komen en gaan op Knijpe F 47 (transformatorhuisje).
Bezichtigingen:In overleg met Brandsma Vastgoed.
Meterkast:Voorzien van slimme meter en krachtstroom.
Riool: Aangesloten op het riool.
Asbest:
Internet:Kabel, glasvezel in aanvraag.
Putten:Gezien het agrarische verleden zijn er op het perceel diverse (niet operationele) putten aanwezig.
Zonnepalen:2014 geplaatst, 4.2 kWp, jaarproductie 16.800 kWh, omvormer Sunny Boy 4000TL, SMA Webconnect
Publieke beperkingen:Besluit monument, Gemeentewet.
Bliksemafleider:Aanwezig.
Energieverdeler:In de voortuin met recht van overpad.

Uitnodiging   

Alle verstrekte informatie moet uitsluitend gezien worden als een uitnodiging tot nader overleg c.q. tot het doen van een financieel voorstel. Verkoper stelt uitdrukkelijk dat een verkoop niet eerder tot stand komt dan nadat niet alleen over de hoofdzaken (prijs, object) maar ook over de details (zoals oplevering, roerende zaken enz.) overeenstemming is bereikt. Wij attenderen u erop dat het bieden van de vraagprijs niet automatisch inhoudt dat er ook een koopovereenkomst tot stand is gekomen.

Voorbehoud/ onderzoeksplicht

Indien koper een of meer voorbehouden wenst, dient hij dat bij de onderhandelingen in te brengen. Voorbehouden ingebracht nadat een overeenkomst tot stand is gekomen, worden niet geaccepteerd tenzij verkoper met dergelijke toevoegingen alsnog instemt. Koper heeft een eigen onderzoeksplicht ter zake alle onderwerpen die voor hem van belang (kunnen) zijn. Dat geldt zeker ook ter zake bestemmingen, bestemmingsplannen, bouwverordening en dergelijke raadpleeg uw eigen makelaar!

– Brandsma Vastgoed –

Kenmerken

Overdracht

Prijs
Status Verkocht
Status In overleg

Bouw

Soort object Woonboerderij
Type woning Vrijstaande woning
Kwaliteit woning Redelijk tot goed
Onderhoud binnen Redelijk
Bouwjaar periode 1935
Aanmelding In verkoop genomen

Oppervlaktes en inhoud

Woonoppervlakte 208 m²
Inhoud 513 m³

Indeling

Aantal slaapkamers 5

Energie

Energie label G

Tuin

Tuin Achtertuin
Onderhoud buiten Redelijk tot goed

Garage

Parkeergelegenheid Op terrein