Rijpenderlaan 4, 8748 CW - Witmarsum

Verkocht
1965
155 m²
339 m³
4
Label Onbekend

Omschrijving

Namens opdrachtgever wordt dit prachtige duurzaam ingerichte melkveebedrijf te Witmarsum te koop aangeboden. Bestaande uit een kop-hals boerderij, een ruime ligboxenstal met zonnepanelen, een nieuwe werktuigenberging met zonnepanelen, 2 melkrobots, jongveestal, kalverenstal, krachtvoeropslag, kunstmestsilo’s, sleufsilo’s, (erf)verhardingen en landerijen. De grootte van de ondergrond boerderij en de landerijen is totaal circa 15 hectare, waarbij meer hectares bespreekbaar zijn. Witmarsum ligt in het westen van Friesland op circa 10 minuten rijden vanaf Bolsward en de afsluitdijk.

Woning

De goed onderhouden woning is in 1965 gebouwd. In de loop der jaren hebben diverse renovaties plaatsgevonden. Het geheel is traditioneel opgebouwd uit steen met spouwmuren. De vloer is van hout en is geïsoleerd. De tussenvloer van de verdieping is ook van hout. Er is een geïsoleerde met hout beschoten kap gedekt met pannen. De gehele woning is voorzien van dubbelglas en hardhouten kozijnen. In de kelderruimte is een waterontharder geplaatst. De totale woning inhoud is circa 339m3. De begane grond heeft een oppervlakte van circa 105m2. De begane grond is ingericht met een moderne keuken, woonkamer, hal, toilet, badkamer, bijkeuken, kantoorruimte en hal. De bovenverdieping heeft een oppervlakte van circa 50m2 en geeft ruimte aan vier slaapkamers en een toilet. De woning wordt verwarmd middels centrale verwarming. Aan de binnenzijde van de woning en stal is de tuin met terras gelegen.

Indeling woongedeelte:

Begane grond (105m2)

Woonkamer: Een zeer ruime woonkamer (l-vorm) verbonden aan de open keuken van circa 40m2 (hoogte 2,60m) met vrij zicht over de landerijen. De ruimte heeft een houten ondervloer. Deze is voorzien van isolatie. De kozijnen zijn van hout en voorzien van dubbelglas. De kamer is te betreden vanuit de hal en woonkeuken. De woonkamer is voorzien van centrale verwarming en een houtkachel. Aan de buitenzijde van de woning is zonwering.

Woonkeuken: Nette woonkeuken 2014 (circa 15m2) met moderne keuken met de nodige inbouwapparatuur en een bar om gezellig aan te zitten. De kozijnen zijn van hout en voorzien van dubbelglas. De vloer is van hout.

Hal: Vanuit de hal van circa 10m2 zijn de woonkamer en het toilet te betreden. Via de vaste trap is de verdieping toegankelijk. Ook is de meterkast in deze ruimte geplaatst.

Kelder: In de woning is een kelderruimte aanwezig.

Toilet: Het toilet is in de hal.

Badkamer: Verbonden aan de bijkeuken is de doucheruimte. Deze is voorzien van een douche en een wastafel.

Bijkeuken: Tussen de stal en de woning is de bijkeuken (15m2). Deze wordt gebruikt als wasruimte en extra koelvoorziening. De ruimte is voorzien van platdak (bitumen). Aan beide zijden zijn deuren naar buiten.

Kantoor: Vanuit de schuur en de bijkeuken is het kantoor bereikbaar. Deze ruimte is in 2014 gerealiseerd. De oppervlakte is circa 36m2. De ruimte wordt verwarmd door vloerverwarming. De ruimte is voorzien van brandwerende wanden en is gebouwd binnen de schuurruimte.

Bovenverdieping (50m2)

Trap/overloop: Vanuit de hal geeft een vaste trap toegang tot de bovenverdieping met een totale oppervlakte van circa 50 m2. De ruime overloop geeft toegang tot de vier slaapkamers.

Slaapkamers: Vier slaapkamers (circa 12m2) alle voorzien van dubbelglas. Kamers voorzien van diverse raampartijen en maken de ruimte licht. Plafonds op de verdieping zijn van gips.

Toilet: Extra toilet op de verdieping aanwezig.

Vliering: Middels een vlizotrap is de vliering te bereiken.

Schuurruimte

Verbonden aan de bedrijfswoning is de Hollandse stal. Tot 1990 gaf deze ruimte plaatst aan zo’n 90 koeien. Bouwjaar 1965 en wordt thans gebruikt als schuurruimte. Binnen de schuur bevindt zich het kantoor met circa 36m2 vloeroppervlakte. De vloeroppervlakte (beton) is circa 18×32 meter, in totaal circa 576m2. Bouwaard is houten gelijmde spanten (deels) rustend op de stenenzolder. Spouwmuren en betonnen raamkozijnen. Een met riet beschoten pannendak. In 2018 is het dak deels vernieuwd met onder andere nieuwe panlatten en zijn de pannen bevestigd met stormhaken. Ook is het uilenbord (kunststof) recent vervangen. De schuur is toegankelijk middels 2 grote schuurdeuren.

Ligboxenstal

De ligboxenstal is in 1990 gebouwd. De oppervlakte van de stal is 1.100m2 (50×22). De stal is in de loop der jaren verder geoptimaliseerd en is ruim opgezet. De stal kenmerkt zich door een gebruiksvriendelijke opzet. Het is door één persoon te bewerken en heeft een goed afwerkniveau. Bouwaard is houten spanten. Het dak is belegd met platen en 429 zonnepanelen en in 2019 is het dak geïsoleerd (6cm sandwich panelen). De nok is een venturienok met 2 meter brede lichtstraat, de stal heeft hierdoor een grote lichtinval. Gevels en muren zijn van betonelementen. Topgevels zijn van damwand.

Zijwanden met doek (netten recent vervangen) en luiken. De stal geeft ruimte aan 101 zwevende boxen (afmeting 1,12×4,10 meter) + schoftboom (2017). In 2017 zijn koematrassen (4 cm vol latex) in de boxen geplaatst. Inrichting stal is 2 + 1 rijige stal (u-opstelling). De totale mestopslag is 1.600m3. Op de vloer zit een coating om de voerpaden schoon te houden en de voerrobot zijn werk te laten doen. Het watersysteem biedt tevens ruimte aan warmwater voorziening. In 2019 zijn de roosters opgeruwd. In de stal zijn 4 ventilatoren (3 jaar oud) in te stellen op temperatuur.

In de stal bevinden zich twee melkrobots (kassa-opstelling) van het merk Lely a4 manager model met Pura. Plaatsingsjaar 2014. De robots beschikken over een voorkoeler, twinfilter en buffertank (250L). Bij de robots kunnen twee soorten krachtvoer worden gevoerd. Stoomreiniging is in te stellen. In 2020 zijn nieuwe halsbanden aangeschaft met systeem om de veestapel nauwkeuriger te monitoren. Naast de melkrobots is de separatieruimte geplaatst.

Jongveestal

De jongveestal heeft een afmeting van circa 24 x 18 en hiermee een oppervlakte van circa 432m2. Bouwaard is houten spanten met halfsteens en blikken zijwanden. Het dak is van staal. De vloeren zijn van beton en de mestopslag is circa 700 m3. Watervoorziening middels rondpompsysteem. Warm water is optioneel. Aan de zijden van de stal ventilatiedoek. De stal geeft ruimte aan 70 ligboxen. Verbonden aan de jongveestal is de stal voor de kalveren. Deze is overkapt met een staal-hout constructie met op het dak platen. Het is een open ruimte. De vloer is van beton. De afmeting is circa 24 x 9 meter. Binnen de jongvee overkapping staan 6 groepsiglo’s. 2 per hok. Buiten de overkapping kunnen 12 iglo’s geplaatst worden voor de opfok van de eerste 14 dagen.

Werktuigenberging

In 2019 is de werktuigenberging gebouwd middels staal-hout constructie. De vloeroppervlakte is 700m2. De achterwand heeft een dakgoot hoogte van 3,80 meter. De voorkant heeft een dakgoot hoogte van 4,50 meter. De nok van het dak is 7,80 hoog. Het geheel is geheid (ring fundering). De vloer is van beton. De zijden zijn belegd met damwandplaten. Aan de achterzijde van de werktuigenberging deels beton om schade aan de wanden te beperken. Een dubbele automatische sectieroldeur kan het geheel volledig afsluiten. Op het dak liggen 375 zonnepanelen. Krachtstroom is in de ruimte aanwezig. In de ruimte bevinden zich de omvormers voor de zonnepanelen. Ook is de dieselolietank in deze ruimte geplaatst.

Ruwvoeropslag

Op het perceel zijn 3 sleufsilo’s ieder met een afmeting van 52m x 10m x 2m (lxbxh). De wanden zijn van betonelementen. De vloer is van zuurbestendig asfalt. De afvoerputten kunnen de pers sappen scheiden van het hemelwater. Tussen de 3 sleufsilo’s zijn nog twee geasfalteerde tussenblokken van circa 3,5 x 52 meter. Ook deze kunnen worden gebruikt voor ruwvoeropslag (nu kuil).

Installaties (optie)

Twee melkrobots van het merk Lely a4 manager model met Pura. Plaatsingsjaar 2014. De robots beschikken over een voorkoeler, twinfilter en buffertank (250L). Melktank mueller O-3500 (14.000 KG) uit 2015. Nieuwe meterkast aangelegd in 2020.

Duurzame energie (optie)

Binnen het agrarische bedrijf zijn diverse toepassingen uitgevoerd om energie duurzaam te winnen. In 2011 is een warmteterugwinning installatie geplaatst van het merk Mueller. In 2019 is een watter machine NTB 9020 geplaatst ten behoeve van gezuiverd drinkwater. Een waterontharder is in 2018 geplaatst en op de stal en de werktuigenloods liggen 804 zonnepanelen met een Watt piek van 320.

Machines en werktuigen (optie)

De aanwezige landbouwmachines en werktuigen kunnen onderdeel zijn van de koop. De machines en werktuigen verkeren in goede staat en zijn nader gespecificeerd.

Agrarische inventaris (optie)

De aanwezig agrarische inventaris (kalveren iglo’s, poot bekappersbox e.a.) kunnen onderdeel zijn van de koop en zijn nader gespecificeerd.

Landerijen

Inclusief het woonperceel heeft de huiskavel een afmeting van circa 15.00.00 hectare. De ontsluiting van het huisperceel is via het eigen toegangsweg en via het erf. De perceelvormen zijn doorgaans rechthoekig met gerende zijden. De grondsoort is zeer goede doorlatende klei, variërend van lichtere klei (percelen langs het toegangsweg) tot iets zwaardere klei (percelen achterin de kavel). De hoofdafwatering en detailafwatering zijn goed.

Overige informatie

Bestemmingsplan

Enkelbestemming agrarisch met functieaanduiding agrarisch bedrijf ter plaatse van de gebouwen. Dubbelbestemming waarde archeologie 2 en waarde landschap verkaveling. De boerderij is geen monument en is niet beschermd dorps- of stadsgezicht.

Vergunningen                         

NB vergunning verleend in 2014, voor 137 melkkoeien en 90 stuks jongvee.

Roerende zaken

Voor het woongedeelte en zakelijke deel is een lijst van zaken aanwezig. Roerende zaken zijn in overleg.

Prijstype

Kosten koper

Extra informatie

 • Voorraden: Er zijn voorraden (ruwvoer, krachtvoer, kunstmest) ter overname
 • Bodemverontreiniging: Verontreiniging is niet bekend.
 • Ondergrondse tank(s): Geen.
 • Betalingsrechten (incl.): Op het bedrijf rusten 53,71 stuks betalingsrechten.
 • Tanklokaal: In 2014 is het tanklokaal vernieuwd. Nieuwe vloeren gelegd.
 • Melktank: Mueller 14.000 kg (2014)
 • Mestopslag kelder: Circa 1.600 m3 onder de stal en circa 700m3 onder de jongveestal
 • Voersilo’s: 12 ton, 10 ton en 2 maal 8 ton met schroefvijzel (200 kg per minuut)
 • Kunstmestsilo’s: 16 ton en 6 ton
 • Watertank: 1.000 liter
 • Dieseltank: 2.500 liter
 • Fosfaatrechten (excl.): 100% leverbaar 3.000 KG, 0% leverbaar 3.105 KG
 • Jachtrecht: Geen jachtrecht verhuurd
 • Energielabel woning: Voorlopig Energielabel D
 • Cv-Ketel: CV HR Ketel 2014 Eigendom
 • Boilers: 2 huurboilers 120 liter (ter overname)
 • Zonnepanelen: 804 eigen zonnepanelen (2019), SDE project.
 • Glasvezel: Aanvraag ingediend
 • Riolering: Overloop naar beerput
 • Erfverharding: In 2018 geasfalteerd
 • Bereikbaarheid: De percelen zijn via een eigen betonnen toegangsweg (circa 60 meter) en via het erf en kavelpaden goed bereikbaar.
 • Erfdienstbaarheden: Recht van weg ten gunste van het pand aan de Rijpenderlaan 6 (heersende erven Witmarsum, sectie G, nummers 92, 101, 106 en 108 (toegangsweg en 3 percelen weiland). Het recht wordt zelden gebruikt aangezien er inmiddels directe ontsluiting is naar de doorgaande weg.
 • BTW: Een BTW voorbehoud wordt opgenomen voor BTW-plichtige zaken verbonden aan de verkoop
 • Aanbieding: De vraagprijs is inclusief betaalrechten, de vraagprijs is exclusief fosfaatrechten, optioneel is de overname van de veestapel, optioneel is de overname van machines en overige agrarische inventaris. Deze aanbieding geeft geen recht van eerste koop of andere verplichtingen anders dan afgesproken wordt met verkopers.

Uitnodiging     

Alle verstrekte informatie moet uitsluitend gezien worden als een uitnodiging tot nader overleg c.q. tot het doen van een financieel voorstel. Verkoper stelt uitdrukkelijk dat een verkoop niet eerder tot stand komt dan nadat niet alleen over de hoofdzaken (prijs, object) maar ook over de details (zoals oplevering, roerende zaken enz.) overeenstemming is bereikt. Wij attenderen u erop dat het bieden van de vraagprijs niet automatisch inhoudt dat er ook een koopovereenkomst tot stand is gekomen.

Voorbehoud/ onderzoeksplicht

Indien koper een of meer voorbehouden wenst, dient hij dat bij de onderhandelingen in te brengen. Voorbehouden ingebracht nadat een overeenkomst tot stand is gekomen, worden niet geaccepteerd tenzij verkoper met dergelijke toevoegingen alsnog instemt. Koper heeft een eigen onderzoeksplicht ter zake alle onderwerpen die voor hem van belang (kunnen) zijn. Dat geldt zeker ook ter zake bestemmingen, bestemmingsplannen, bouwverordening e.d. raadpleeg uw eigen makelaar!

– Brandsma Vastgoed –

Kenmerken

Overdracht

Status Verkocht
Status Per datum

Bouw

Soort object Agrarisch bedrijf
Kwaliteit woning Redelijk tot goed
Onderhoud binnen Redelijk tot goed
Bouwjaar periode 1965
Aanmelding In verkoop genomen

Oppervlaktes en inhoud

Woonoppervlakte 155 m²
Inhoud 339 m³

Indeling

Aantal slaapkamers 4
Aantal verdiepingen 1

Energie

Energie label Onbekend

Tuin

Tuin Tuin rondom
Onderhoud buiten Redelijk tot goed