Flânsum 1 – 9012 DC - Raerd

Verkocht

Omschrijving

Namens opdrachtgever wordt dit prachtige melkveebedrijf, gesitueerd onder Raerd, te koop aangeboden. Bestaande uit een stelpboerderij uit omstreeks 1850, ligboxenstal met 80 zonnepanelen, een ruime veldschuur, melkstal en tanklokaal, krachtvoeropslag, kunstmestsilo, mestsilo, sleufsilo, opslag voor droge mest, (erf)verhardingen en landerijen. De grootte van de ondergrond boerderij en de landerijen is totaal circa 51.56.80 hectare. Raerd ligt op circa 20 minuten rijden vanaf Leeuwarden, Heerenveen of Sneek.

Woning

De goed onderhouden boerderij is omstreeks 1850 gebouwd. In 1984 is het gehele voorgevel gerenoveerd. Er zijn op de begane grond verschillende ruimtes gecreëerd en op de bovenverdieping zijn 5 slaapkamers en een extra toilet gesitueerd. In 2011 zijn de hal, badkamer en toilet gerenoveerd en in 2014 is de keuken gerenoveerd. De totale woning inhoud is circa 430m3. Op een groot deel van de begane grond is onder andere een spouwmuur met daarin piepschuimkorrels gerealiseerd voor isolatie. Ook in de kamer en keuken is gezorgd voor extra isolatie door het aanbrengen van een geïsoleerde betonvloer. Verder is het gehele woning voorzien van dubbelglas.

Indeling woongedeelte:

Begane grond

Woonkamer:
Een zeer ruime woonkamer van circa 27m2 met balkenplafond en een houten vloer met ondervloer van geïsoleerd beton. De kamer is te betreden vanuit de keuken. De mooie raampartij, voorzien van dubbelglas, geeft een mooi vrij uitzicht en veel lichtinval. De woonkamer is voorzien van centrale verwarming en een gaskachel.

Keuken:
Nette woonkeuken, in 2014 gerenoveerd, (circa 15 m2) met balkenplafond, centrale verwarming, houten vloer met ondervloer van geïsoleerd beton, keuken heeft de nodige inbouwapparatuur en vrij uitzicht. Ramen zijn voorzien van dubbelglas.

Hal:
Vanuit de hal van circa 10m2 zijn de keuken, badkamer, toilet en bijkeuken te betreden.

Badkamer:
Voorzien van regendouche, dubbele wastafel en centrale verwarming.

Toilet:
Te betreden vanuit de hal.

Bijkeuken:
Vanuit de hal is de ruime bijkeuken van circa 10 m2, voorzien van keukenblok, bereikbaar. Ook geeft de bijkeuken toegang tot de schuur.

Tussenruimte:
Centraal in de woning is een tussenruimte gecreëerd, deze is vanuit de woonkamer te betreden. In deze ruimte bevindt zich een prachtige bedstee en is de kelder en de werkkamer bereikbaar.

Kelder:
Ruime kelder.

Werkkamer en opbergruimte:
Kamer met wandkachel en deur naar de ruime tuin. Deze kamer is ook in te richten als bijvoorbeeld extra slaapkamer. Vanuit de werkkamer is door de authentieke koeienraampjes de opbergruimte te zien. Deze is te betreden vanuit de schuur en vanaf de tuin. Hier hangt tevens de apparatuur voor de zonnepanelen.


Bovenverdieping

Trap/overloop:
Vanuit de woonkamer geeft een vaste trap toegang tot de bovenverdieping met een totale oppervlakte van circa 70 m2. De overloop met extra trapje geeft toegang tot de 5 slaapkamers en een extra toilet.

Slaapkamers:
5 ruime slaapkamers allen voorzien van dubbelglas. Kamers met een dakkapel hebben kunststofkozijnen, deze zijn rond 2013 geplaatst. De achterste slaapkamer heeft een inloopkast met daarin toegang tot de vliering en het rookkanaal bevindt zich hier.

Extra toilet:
Op de bovenverdieping is een extra toiletruimte gecreëerd.


Schuur

Het geheel is opgetrokken uit steensmuren en op houten bintwerk. Het dak is met dakpannen bedekt en met riet onderschoten, het heeft een nokhoogste van zo’n 16 meter. De vloeren zijn van beton. De schuur geeft ruimte voor de melkstal, het tanklokaal, jongvee, opslag stro/hooi en 2 paardenboxen. Vanuit de schuur is de woning te betreden via de bijkeuken.

Melkstal:
Er wordt gemolken in een 2 x 4 visgraatmelkinstallatie, zonder afname, van het merk Manus.

Tanklokaal:
Het tanklokaal is in directe verbinding met de melkstal. De tank van circa 4.700 liter is in eigendom. In het tanklokaal wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning.

Zolder/krachtvoer:
Op de zolder van de melkstal zijn 2 silo’s, a 5 ton aanwezig voor krachtvoer.

Jongvee:
11 jongveeboxen met roostervloer en onderkelderd. Ook zijn er achter in de schuur 7 eenlingboxen.

 

Ligboxenstal

De ligboxenstal is in 1973 gebouwd, in 1981 verlengd inclusief putten en in 1990 is de gehele stal onderkelderd, de putten zijn verdeeld in 3 vakken en geeft een totale mestopslag van 900m3. De ligboxenstal en de boerderij zijn aan elkaar verbonden, met in het midden een plat dak van circa 1,5 meter breed. De ligboxenstal heeft een afmeting van 20 x 36 meter en loopt door de aanbouw aan de boerderij nog zo’n 10 meter door de schuur in. Wat een totale binnenmaat van circa 20 x 46 meter geeft.

De stal is ingericht met aan de ene zijde 2 rijen R-boxen, voor 69 GVE, met roostervloer en aan de andere kant 1 rij R-boxen, voor 22 GVE, waarvan 15 ligplaatsen voor jongvee, totaal is er ruimte voor 91 GVE. Verder is de stal voorzien van een koud water rondpompsysteem.

Het dak, met open nok, is in 2014 voorzien van nieuwe dakplaten en is tevens voorzien van 80 zonnepanelen die volledig op het zuiden liggen. Met een hoek van 30 graden leveren deze panelen, volgens berekening, zo’n 19.000 kW per jaar op. Langs de lengtezijden van de stal is verstelbaar ventilatiedoek geplaatst.

Kunstmestsilo
Op het erf is een kunstmestsilo van 10 ton aanwezig.

Mestopslag
Naast de mestopslag van circa 900m3 onder de ligboxenstal is er nog een golfplaten mestsilo van HABO uit 2012, met een gesloten mestzak en een inhoud van circa 912m3. Dat maakt een totale capaciteit mestopslag van circa 1.812m3. Mestsilo en mestputten zijn goed bereikbaar.

Droge mestopslag
Er is een droge mestopslag aanwezig met een afmeting van circa 9 x 5 meter.

Sleufsilo
Naast de ligboxenstal is een sleufsilo voor opslag van ruwvoer. Deze is onderlegd met beton en heeft een totale oppervlakte van 8 x 34 meter. Op dit moment wordt de ruimte naast de sleufsilo, met ongeveer dezelfde oppervlakte, ook gebruikt voor de opslag van ruwvoer. Onder deze ruimte ligt geen beton.

Veldschuur
Naast de boerderij is een grote veldschuur aanwezig, gebouwd in 2000, met een oppervlakte van 180m2. In 2018 is het dak voorzien van nieuwe dakplaten. In de veldschuur wordt het landbouwapparatuur opgeslagen. Ook is er een afsluitbare werkplaats gecreëerd van circa 36 m2.

Erfverhardingen
Op het gehele terrein is voldoende betonnen erfverharding aanwezig. Met verschillende paden die doorlopen in de percelen land.

Landerijen
De grondsoort van de landerijen is klei en heeft een afslibbaarheid tussen 45 en 50% of een lutumgehalte tussen de 30 en 35%. Alle landerijen liggen als één huiskavel (op twee veld- percelen na) bij de boerderij. De landerijen zijn volledig gedraineerd en vlak. De twee percelen Rauwerd K 151 en K 154 zijn percelen natuur land. Op het perceel Rauwerd G 505 staat een oud huisje/schuurtje.

De ontsluiting van de huiskavels vindt plaats via de openbare weg “Learewei”, “Flansum” en vanaf het eigen erf. De landerijen zijn geheel gedraineerd. De perceelvorm, grootte alsmede de bewerkbaarheid van de landerijen zijn goed. De waterhuishouding van zowel detail als oppervlaktewater is goed.

Voor de veldkavels geldt de ontsluiting via Bûtlânswei over voorliggende percelen langs de Bangafeart. De veldkavels hebben een greppelpatroon.

 

Kenmerken

Overdracht

Status Verkocht