Houtworm en boktor, de huisdieren die je niet graag in huis hebt.

Misschien rilt u al van de gedachten aan deze beestjes. Maar gezien hun reputatie en waar ze toe in staat zijn is het wellicht goed om er over te lezen. Zowel de houtworm en boktor zijn gek op hout. Iets wat je juist niet wil als je een prachtige authentieke boerderij hebt. De gebinten in boerderijen zien de houtworm en boktor als een perfecte locatie voor hun onderkomen. Naast het houtwerk in de constructie van de woning, vind de houtworm en boktor ook graag zijn onderkomen in bijvoorbeeld houten meubels.

Wat is houtworm?

Houtworm is eigenlijk een verzamelnaam van alle beestjes die in hout leven. Dit zijn over het algemeen verschillende kevers, torren en bijhorende larven die zich voeden aan hout. Iets wat je niet graag tegenkomt op het moment dat de woonconstructie van hout is. Houtwormen staan erom bekend dat ze gaatjes knagen in hout. Het is een mythe dat de houtworm zich alleen voedt aan antiek hout. Ook nieuw hout kan worden aangetast door houtwormen. Veelvoorkomende houtwormen zijn de gewone en grote houtwormkever en de spinthoutkever. De bekendste houtworm, of beter nog de meest beruchte in Nederland is de boktor.

Wat is boktor?

Een boktor is een kever en behoort tot de houtworm en wellicht wel de meest destructieve in zijn soort. De larven van de boktor zijn de voornaamste boosdoeners. Na de paring legt de vrouwelijke boktor zo’n 140 tot 200 eieren in het hout. De larven die hieruit komen nestelen zich vervolgens dieper in het hout. De larven van de boktor kunnen jarenlang actief blijven in het hout. De boktor gaat rigoureuzer te werk dan de houtworm. Waar de houtworm kleine gaatjes knaagt in hout, graven de larven van de boktor juist hele sleuven in het hout. Iets wat radicalere gevolgen kan hebben wanneer dit plaatsvindt in de constructie van de woning.

Hoe herken je houtworm en boktor?

Aan de hand van de foto’s op deze pagina zou je de houtworm en boktor kunnen identificeren. Maar misschien nog wel belangrijker. Hoe herken je dat houtworm en boktor in je woning want vaak laten de beestjes zich nauwelijks zien. De belangrijkste aanwijzing zijn kleine gaatjes in het hout van de woning. Houtworm en boktor zijn actief in hout en vreten daarin kleine gaatjes van circa 1 a 2 millimeter groot. Ziet u gaatjes in het hout van uw woning? Dit betekent niet direct dat er een actief probleem is met houtworm of boktor. Het kan zijn dat er in het verleden houtwormen in hebben gezeten maar dat ze inmiddels zijn vertrokken. Je kan actieve houtworm en boktor herkennen aan bijvoorbeeld boormeel op de grond. Door het geknaag van houtworm en boktor komt er zaagsel/boormeel los. Dit wordt de beestjes naar buiten gedrukt waarna het boormeel op de grond komt te liggen. Vermoed je de aanwezigheid van houtworm of boktor dan zou je ze kunnen horen. Doordat ze hun weg vreten door hout, zou je het knagende geluid kunnen horen. Let op dat dit niet altijd het geval is. Zelfs houten meubelen zijn niet veilig voor deze beestjes. 

Preventie en bestrijden.

Heeft u houtworm of boktor geconstateerd? Neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder. Zij kunnen een indicatie geven van het aangetaste gebied en hoe dit het best te bestrijden is. Afhankelijk van de hoeveelheid en oppervlakte kan de ongediertebestrijder een plan van aanpak maken en een kostenplaatje afgeven.