Wat is asbest?
Zeker in de agrarische sector is asbest een veelvoorkomend materiaal. Maar wat is asbest nu precies? Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen die zijn geperst tot een vezelstructuur. Asbest werd toegepast door zijn vele goede eigenschappen. Zo was het materiaal sterk en slijtvast. Bestand tegen zuren en hoge temperaturen. En als klap op de vuurpijl was het goedkoop. Asbest werd veelal toegepast in de periode tussen 1945 en de jaren tachtig, zelfs nadien is het mogelijk dat er asbest is toegepast. Tot de Nederlandse overheid het verbood in 1993.
Waar kunt u asbest zoal aantreffen?
Asbest kun je zowel binnen als buiten het huis aantreffen, bijvoorbeeld in golfplaten op de schuur welke op grote schaal zijn toegepast op agrarische opstallen. Maar ook op bijvoorbeeld dakgoten en rondom de schoorsteen. Binnenshuis kan het ook zijn verwerkt in plafondplaten, rioleringsbuizen, het kruipluik of de stoppenkast.
Verbod op asbest?
Sinds 1993 heeft de Nederlandse overheid een verbod opgelegd voor het toepassen van asbest. In de gehele Europese Unie geldt dit verbod sinds 2005. In de afgelopen jaren is er door de Nederlandse Overheid veelal geopperd voor het verplicht laten verwijderen van asbest. Eerst zou dit voor 2023 moeten zijn gebeurd, dit werd al snel uitgesteld tot 2024 en later zelfs 2028. Inmiddels zijn al deze plannen echter van tafel. Een concrete plicht om asbest verwijderen is er daarmee nog niet.
Asbest, en nu?
Heeft u asbest en weet u niet zo goed wat u er mee aan moet? Technisch gezien hoeft u er niets aan te doen. Zolang asbest niet is beschadigd, vormt het geen direct probleem. Asbest brengt risico’s met zich mee zodra het materiaal breekt, bewerkt of broos wordt en er daarmee vezels vrijkomen. Asbestvezels die in de luchtwegen geraken kunnen op lange termijn ernstige aandoeningen veroorzaken als longkanker, long- en buikvlieskanker en stoflongen.
Redenen om asbest te vervangen:
- Zoals bekend kan asbest schadelijk zijn voor uw gezondheid en uw omgeving. Uit gezondheid overwegingen is het daarom al te adviseren om het asbest te saneren.
- Een verzekeraar ziet asbest vaak ook als een risico. Hierbij zou het kunnen dat een verzekeraar beperkte dekking biedt voor asbestdaken.
Wat kost het om asbest te verwijderen?
Een generiek kostenplaatje voor het saneren van asbest is een complex iets. Hiervoor zullen wij ook adviseren om een offerte op te vragen bij een gecertificeerd bedrijf. Om u toch een inschatting te geven voor het saneren, afvoeren en plaatsen van een nieuw golfplaten dak hanteren wij het volgende rekenvoorbeeld:
Circa € 25,- per m2 eraf en erop.
Dit is in het meest gunstige geval. Houd er rekening meer dat bovenstaande berekening indicatief is bedoeld. Dit is altijd in overleg met de gemeente waarin u woont. Deze heeft hiervoor een werkwijze.
Zelf kunt u asbest tot 35m2 zelf saneren. Gaat het om meer vierkante meters dan kunt u een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Ook wanneer u geen risico wilt lopen adviseren wij om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen zodat het werk uit handen wordt genomen.