Skerdyk 1, 8618 NH - Oosthem

Vraagprijs: € 1.100.000 K.K.
1964
222 m²
502 m³
3
Label G

Omschrijving

Namens opdrachtgever wordt dit prachtige melkveebedrijf te Oosthem te koop aangeboden. Bestaande uit een stelpboerderij, een ruime ligboxenstal, een melkstal, krachtvoeropslag, kunstmestsilo, sleufsilo’s, (erf)verhardingen en landerijen De totale grootte van de ondergrond boerderij en erf is 1.43.00 hectare. De nabijgelegen landerijen ter grootte van 5.12.05 ha worden ook te koop aangeboden. Verbonden aan het woonperceel is 34.89.75 ha. pachtland. Voorwaarden omtrent verkrijging van het pachtland zijn in de brochure beschreven. Oosthem ligt tussen IJlst en Sneek op circa 5 minuten rijden.

Stelpboerderij

De goed onderhouden stelpboerderij is in 1964 gebouwd. In de loop der jaren hebben diverse renovaties plaatsgevonden. Het geheel is traditioneel opgebouwd uit metselsteen in spouw uitgevoerd. Het geheel is onderheid. De afmeting van de gehele boerderij is circa 19×28 meter. De kapconstructie is op basis van gelijmde houten spanten. Het dak is pannen gedekt en merendeels met riet onderschoten. De achterzijde van het dak is met platen gedekt. In 2017 zijn nieuwe nokvorsten gelegd.

Aan de voorzijde van de boerderij is het woongedeelte. De achterzijde van de boerderij wordt gebruikt als schuur en deels als jongveestal. Beide eenheden worden gescheiden door een brandwerende muur. In 2016 zijn in het kader van een duurzaamheidsproject diverse verbeteringen in het woongedeelte doorgevoerd. De spouwmuren en vloeren zijn geïsoleerd met korrels. De ramen voorzien van dubbelglas.  

De vloer is in het woongedeelte is merendeels betonvloer. Op een aantal plaatsen deels houten vloeren. De tussenvloer van de verdieping is ook van beton. De gehele woning is voorzien van dubbelglas en hardhouten kozijnen. De goten zijn voorzien van zinkwerk. Verbonden aan het woongedeelte is een terras aan de luwtezijde van de boerderij. 

De totale inhoud van het woongedeelte is circa 502m3. Het totale woonoppervlakte is 222m2. De begane grond heeft een oppervlakte van circa 122m2. De begane grond is ingericht met een woonkeuken, woonkamer, werkkamer, hal, toilet, bijkeuken en kantoor/ wasruimte. De bovenverdieping heeft een oppervlakte van circa 65m2 en geeft ruimte aan drie slaapkamers, een bergruimte/ kamer, de badkamer met douche en ligbad en een vaste trap naar de zolderkamer (35m2, 2,66 hoog). Boven de zolderkamer is een losse trap naar de vliering. De woning wordt in alle vertrekken verwarmd middels centrale verwarming.

Indeling woongedeelte

Begane grond (122m2)

Woonkamer: De woonkamer is met een oppervlakte van circa 45m2 groot te noemen. Grote openslaande deuren en veel raampartijen maken de ruimte licht. De deuren geven toegang tot de tuin en een aangelegd terras. De kozijnen zijn van hout en voorzien van dubbelglas. De vloer is van hout. Plafonds voorzien van stucwerk. De ruimte wordt verwarmd middels een vloer radiator.

Woonkeuken: Een ruime woonkeuken centraal gelegen in het woongedeelte. De oppervlakte is circa 24m2 (hoogte 2,55 m) met vrij zicht over de landerijen. De keuken is gedateerd. Een bar scheidt de keuken van de eetruimte. De ruimte heeft houten vloer. De kozijnen zijn van hout en voorzien van dubbelglas. De woonkeuken is voorzien van centrale verwarming.

Werkkamer: De ruime werkkamer op de begane grond is te gebruiken voor diverse doeleinden. De ruimte is circa 23m2 en door raampartijen aan twee zijden licht. Plafonds zijn voorzien van stucwerk.

Hal: In de hal de toegang tot de verschillende vertrekken. De meterkast (nieuw in 2020) en een tapkast zijn in deze ruimte geplaatst. Via de vaste trap is de verdieping toegankelijk.

Toilet: Het moderne toilet is in de bijkeuken gesitueerd.

Bijkeuken: Tussen de garage en de woning is de bijkeuken. Deze ruimte is recent gemoderniseerd. Een keukenblok met wasbak is in de ruimte aanwezig.

Kantoor/ wasruimte: Verbonden aan de bijkeuken is de wasruimte waar de wasmachine en droger geplaatst kunnen worden en een extra ruimte thans in gebruik als kantoor.

Bovenverdieping (65m2)

Overloop: De verdieping is bereikbaar middels een vaste trap vanuit de gang. De ruime overloop geeft toegang tot 3 slaapkamers en bergruimte (circa 5m2) en een vaste trap naar de zolderruimte. De plafonds zijn voorzien van “agnes” plafondplaten met daaronder isolatie.

Badkamer: Op de verdieping ook de badkamer van circa 16m2. Hierbinnen is een ligbad, douche, toilet en ruime wastafel.  

Slaapkamers: De slaapkamers hebben een omvang van circa 13m2, 10m2 en 11m2. De slaapkamers zijn ook ingericht met “agnes” plafondplaten, houten raamkozijnen met dubbelglas. Op de gehele verdieping is centrale verwarming. De aanwezig bergruimte kan ingericht worden als kleine kamer of wasruimte.

Zolderruimte + vliering: Een vast trap via de overloop geeft toegang tot de zolderruimte. Deze heeft een vloeroppervlakte van circa 35m2 en een hoogte van circa 2,66 m. Boven de zolderruimte is nog een viering aanwezig. Deze is via een vlizotrap toegankelijk.

Garage: Tussen de schuur en de bijkeuken zit de garage. Deze geeft ruimte om twee auto’s te parkeren. De vloeroppervlakte is circa 53m2. De vloer is van beton. Toegang tot de ruimte via de schuur of de automatische garagedeur (2,40breed en 2,27 hoog). Aan de achterzijde van de garage is ruimte voor een werkbank of opslag.                            

Schuurruimte

Verbonden aan de woning is de schuurruimte. Ook deze dateert uit 1964. De totale oppervlakte is circa 25×18 meter, totaal 450m2. De nokhoogte is circa 12meter. De kapconstructie is op basis van gelijmde houten spanten. Het dak is pannen gedekt en merendeels met riet onderschoten. Status hiervan is goed. De achterzijde van het dak is met platen gedekt. Een stenozolder van circa 375m2 geeft veel ruimte en toepassing mogelijkheden. De schuur dient thans als ruimte voor diverse toepassingen waaronder: twee paardenboxen, schuurruimte, de garage, het melklokaal, werkruimten en de kalverenstal.

De twee paardenboxen hebben een afmeting van circa 2,54 meter breed en 5,28 meter diep. De kalverenstal/ afkalfstal is thans nog operationeel en kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. In het tanklokaal staat de melktank van het merk Mueller (1984). Deze heeft een capaciteit van 8.500 liter. Ook is er een freeheater voor de warmteterugwinning geplaatst. Een roldeur (handmatig, 3,3 meter breed en 3,5 meter hoog) geeft toegang aan de achterzijde van de schuur. De overige ruimten binnen de schuur zijn vrij in te richten.

Ligboxenstal

De ligboxenstal is in 2020 grondig gerenoveerd. De stal dateert uit 1984 en is verder uitgebouwd in 1989. De oppervlakte van de stal is circa 900m2 (25×36). In totaal geeft het ruimte aan 112grootvee boxen (r-boxen). De inrichting is 2+2 rijig met een centrale voergang (4,80 breed). De boxen staan deels naar elkaar toe. In 2020 zijn nieuwe boxen in de stal geplaatst en hebben een afmeting van circa 1,10m x 2,40m. De boxen zijn deels belegd met koe matrassen. De voerhekken zijn van Spinder.

De stal is in de loop der jaren verder geoptimaliseerd en is ruim opgezet. De stal kenmerkt zich door een gebruiksvriendelijke opzet. Het is door één persoon te bewerken en heeft een goed afwerkniveau. Bouwaard is houten spanten en houten gordingen. Het dak is belegd met asbesthoudende platen. De nok is open (hoogte 6,25m). Gevels en muren zijn van metselwerk en beton. Aan de zijden van de boerderij ventilatiekozijnen met wind-breek-doek. Aan beide zijden van de stal een toegangsdeur (roldeur/ schuifdeur) van circa 4,5 meter hoog x 4,5 meter breed.

In de stal is aan beide zijden van de stal een mestschuif (automatisch) met staalkabel aanwezig. Aan de weerzijden van de stal zijn putten. De inhoud van de putten is in totaal circa 1.800m3. Voor het in 1984 gebouwde deel zijn de putten van gemetseld beton en 1,5 meter diep. Het in 1989 gebouwde deel heeft met beton gestorte putten en is 2,50 diep. Aan de achterzijde van de stal zijn 4 mixgaten om de mest te winnen. In de ligboxenstal zijn twee voerrobots aan beide zijden een. Aan de achterzijde van de ligboxenstal staan de voersilo’s (capaciteit 14 en 10 ton). Watervoorziening is ook aanwezig.

Melkstal

De melkstal is direct verbonden met de schuur van de woonboerderij en de doorloop gaat richting de ligboxenstal. De oppervlakte van de melkstal is circa 10 x 16 meter (160m2). De melkstal dateert uit 1991. Het geheel is opgebouwd uit stalen spanten en belegd met isolatieplaten. De vloer is belegd met rooster en is onderkeldert. Deze mestput staat in verbinding met de put in de ligboxenstal en heeft een totale capaciteit van circa 1.800m3. Het dak is belegd met belegd met asbesthoudende platen en de gevels opgebouwd uit steen/ beton. Goothoogte is 2,16m en de nokhoogte is 3,85m. De nok is transparant. In de melkput is een De Laval melkinrichting. Open tandem met 2×4 (8 stands) afname apparatuur, persluchtbediening en melkmeting. In 2015 is de melkinrichting gerenoveerd.

Ruwvoeropslag

Op het perceel zijn 3 sleufsilo’s. Alle zijn onderheid. Een met een afmeting van circa 8m x 35m x 2,5m (lxbxh). Twee sleufsilo’s met een afmeting van circa 8m x 35m x 1,3m. De wanden zijn van betonelementen. De vloer is deels van betonen elementen. Er is een mestplaat voor opvang van vaste mest. Er zijn afvoerputten (circa 40m3) aanwezig voor de pers sappen.

Vee (optie)

De overname van de veestapel kunnen onderdeel worden van de koop. Informatie vee:

 • Melkkoeien                  : Het rollerend gemiddelde is 10.143 KG
 • Vet/ Eitwit                   : 4,16% en 3,59%
 • BSK                              : 47,2   

Machines en werktuigen (optie)

De aanwezige landbouwmachines en werktuigen kunnen onderdeel zijn van de koop. De machines

en werktuigen verkeren in goede staat en zijn nader gespecificeerd.

Agrarische inventaris (optie)

De aanwezig agrarische inventaris kunnen onderdeel zijn van de koop en zijn nader gespecificeerd.

Landerijen eigendom

Inclusief ondergrond bedrijfsgebouwen en het woonperceel zijn de landerijen in eigendom circa 06.55.05 hectare. Alle landerijen zijn verbonden aan de huiskavel. De oppervlakte per perceel varieert tussen de 3.720 meter en 22.050 meter. Grondanalyses zijn beschikbaar.

Specificatie

 • De ontsluiting van het huisperceel is via het eigen toegangsweg en via het erf.
 • De perceelvormen zijn doorgaans rechthoekig. 
 • De grondsoort is klei op veen met voldoende teelaarde van middelzware klei.
 • De hoofdafwatering en detailafwatering zijn goed.
 • De percelen zijn gedraineerd (drainageplan beschikbaar).
 • Het land wordt thans gebruik als grasland.

Kadastrale aanduiding

Kadastrale gemeente Sectie Nummer Ha Herinrichtingsrente tot 2036
1 IJlst D 13 01.58.60 € 6,36
2 IJlst D 19 00.37.20 € 205,38
3 IJlst D 20 00.95.75
4 IJlst D 21 02.20.50 € 629,98
5 Nieuwland Friesland J 17 01.43.00 € 789,36
  Totaal 06.55.05

Landerijen pacht (optie)

Naast de eigendommen behoort het ook tot de mogelijkheden aan de boerderij verbonden pachtland, circa 34.89.75 hectare, te verkrijgen. Dit is optioneel op basis van de onder beschreven voorwaarden. Grondmonsters zijn beschikbaar.

Koopsom recht van erfpacht

€ 10.000,– insteek per hectare, totaal voor de 34.89.75 hectare € 348.975,–. De insteeksom is bepaald op 20% van de vrije waarde. De vrije waarde is bepaald op € 50.000,– per hectare. Daar dit een gematigde commerciële waarde is, zal in de erfpachtovereenkomst deze waarde voor de toekomst ook worden gereguleerd voor wat betreft de waarde van het erfpachtrecht en het bloot eigendom.  

Aanvangscanon

De aanvangscanon bedraagt € 800,– per hectare per jaar.

Termijn

De landerijen worden in erfpacht uitgegeven voor een termijn van ca. 30 jaren.

Canon/betaling/herziening

De aanvangscanon bedraagt € 800,– per jaar; te herzien om de 3 jaren aan de hand van de gemiddelde stijging van de Pachtnormen en het CBS-consumentenprijsindex-cijfer. De aanvangscanon is de minimumcanon. De canon moet ieder jaar bij vooruitbetaling worden voldaan, in twee termijnen per 1 mei en 1 november. De vaste lasten zijn voor rekening van erfpachter.

Kosten

Voor rekening van toekomstige erfpachter komen de kosten koper.

Gebruik

Het geheel moet worden gebruikt ten behoeve van de bedrijfsmatige landbouw (veehouderij). Alle teelten dienen voor rekening en risico van erfpachter plaats te vinden

Overige informatie

Bestemmingsplan

Enkelbestemming agrarisch met functieaanduiding agrarisch bedrijf ter plaatse van de gebouwen. De boerderij is geen monument en is niet beschermd dorps- of stadsgezicht.

Vergunning wet natuurbescherming

De stallen zijn vergund in 2017 en bieden ruimte aan 116 Melkkoeien en 10 stuks jongvee tot 2 jaar.

Roerende zaken

Voor het woongedeelte en zakelijke deel is een lijst van zaken aanwezig. Roerende zaken zijn in overleg.

Prijstype

Kosten koper

Extra informatie

 • Voorraden: Er zijn voorraden (ruwvoer, krachtvoer, kunstmest) ter overname en zijn exclusief.
 • Bodemverontreiniging: Verontreiniging is niet bekend.
 • Ondergrondse tank(s): Geen.
 • Betalingsrechten (incl.): Op het bedrijf rusten 77,72 stuks betalingsrechten.
 • Melktank: Mueller 8.500 kg 1984
 • Mestopslag kelder: Circa 1.800m3 onder de ligboxenstal en melkstal. En circa 40m3 onder de vaste mestopslag.
 • Voersilo’s: 14 ton en 10 ton
 • Kunstmestsilo’s: 8 ton
 • Dieseltank: Bovengronds en is niet ter overname               
 • Fosfaatrechten: Exclusief en in overleg
 • Stikstof: Exclusief en in overleg
 • Jachtrecht: Verhuurd
 • Energielabel woning: Voorlopig Energielabel G
 • Cv-Ketel: CV HR Ketel ATAG 1999 Eigendom
 • Boilers: 2 in eigendom (Atag – Blauwe Engel HR en Intergas Kompact HR)
 • Televisie/ internet: Kabel, KPN.  
 • Meterkast: Nieuw 2020 (3x 55)
 • Krachtstroom: In de ligboxenstal, melkstal en de schuurruimte is krachtstroom aanwezig.
 • Riolering: Beerput met overloop naar sloot. Het perceel voldoet aan de thans gestelde eisen lozing besluit: oppervlaktewater d.m.v. aanleg van helofytenfilter.
 • Asbest: Platen achterzijde dak schuurboerderij, melkstal en ligboxenstal.
 • Energielabel: Voorlopig energielabel F
 • Erfverharding: Deels beton
 • Drainage: Zal op de kaarten worden gemarkeerd.
 • Bereikbaarheid: De percelen zijn via een eigen toegangsweg en via het erf en kavelpaden goed bereikbaar.
 • Erfdienstbaarheden: Percelen D13, D19, D20 en D 21 zijn belast met Opstalrechten Nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel.
 • BTW: Een BTW voorbehoud wordt opgenomen voor BTW-plichtige zaken verbonden aan de verkoop
 • Aanbieding: De vraagprijs is inclusief betaalrechten, en exclusief fosfaatrechten, optioneel is de overname van de veestapel, optioneel is de overname van machines en overige agrarische inventaris. Deze aanbieding geeft geen recht van eerste koop of andere verplichtingen anders dan afgesproken wordt met verkopers.

Uitnodiging     

Alle verstrekte informatie moet uitsluitend gezien worden als een uitnodiging tot nader overleg c.q. tot het doen van een financieel voorstel. Verkoper stelt uitdrukkelijk dat een verkoop niet eerder tot stand komt dan nadat niet alleen over de hoofdzaken (prijs, object) maar ook over de details (zoals oplevering, roerende zaken enz.) overeenstemming is bereikt. Wij attenderen u erop dat het bieden van de vraagprijs niet automatisch inhoudt dat er ook een koopovereenkomst tot stand is gekomen.

Voorbehoud/ onderzoeksplicht

Indien koper een of meer voorbehouden wenst, dient hij dat bij de onderhandelingen in te brengen. Voorbehouden ingebracht nadat een overeenkomst tot stand is gekomen, worden niet geaccepteerd tenzij verkoper met dergelijke toevoegingen alsnog instemt. Koper heeft een eigen onderzoeksplicht ter zake alle onderwerpen die voor hem van belang (kunnen) zijn. Dat geldt zeker ook ter zake bestemmingen, bestemmingsplannen, bouwverordening e.d. raadpleeg uw eigen makelaar!

– Brandsma Vastgoed –

Kenmerken

Overdracht

Prijs € 1.100.000 K.K.
Status Te koop
Status Per datum

Bouw

Soort object Woonhuis
Type woning Vrijstaande woning
Kwaliteit woning Redelijk
Onderhoud binnen Redelijk
Bouwjaar periode 1964
Aanmelding In verkoop genomen

Oppervlaktes en inhoud

Woonoppervlakte 222 m²
Inhoud 502 m³

Indeling

Aantal slaapkamers 3

Energie

Energie label G

Tuin

Tuin Achtertuin
Onderhoud buiten Redelijk

Garage

Garage inpandig

Interesse?

Wilt u meer informatie of een bezichtiging plannen? Laat uw gegevens achter.